Vitamíny jsou pro vaše tělo životně důležité, a tělo si je nedovede samo vytvořit. Vyplívá z toho jediné. Musíme je získat z potravy. Z mnoha důvody je však naše potrava natolik znehodnocená, že je nutné je doplňovat jinou formou, ať už v pilulích nebo prášku. Navíc je nutné zdůraznit, že naše potřeba vitamínu se zvýšila, a to díky ekologickým vlivům, tedy znečištěním vody, vzduchu, půdy.

Mnohými lidmi jsou vitamíny považovány za určitý druh léků, či povzbuzovače. Není tomu tak. Jsou to živiny a jejich úkol je, aby se tělo dobře vyvíjelo! Vitamíny jsou biochemické "matice a šrouby", které umožňují bílkovinám, cukrům a tukům vašich tkání fungovat jako koordinovaná jednotka. Všechny dohromady tvoří dobře fungující stroj, který zajišťuje optimální odolnost a sílu vašeho těla. Pokud se edostává jen jednoho, či úplně chybí, ovlivní to nepříznivě funkci všech ostatních. Připravila jsem pro vás jejich přehled, který vám má připomenout jejich nepostradatelnost a užitečnost. Zároveň se dozvíte jak který vitamín působí, jaké potraviny jsou jeho nejlepším zdrojem, zda je ho v potravinách dostatek, jak a v jakém množství ho nejlépe doplnit.

 A (retinol)

Doporučené množství [mg]: 0,6-0,9

Účinky: Je nezbytný pro správnou funkci zraku, pro růst a vývoj kostí, buněk, rozmnožovací funkci, odolnost proti nemocem, pro kůži a sliznice, vzniká z něho i zrakový purpur v oku (důležitý pro vidění v šeru)

Projevy nedostatku: šeroslepost, záněty spojivek

Zdroj: játra, mrkev, nať petržele, listová zelenina, třešně, červená řepa, meruňky, žluté ovoce, vejce, mléčné produkty, rybí tuk tučné ryby…

B (vitamíny)

nejdůležitější vitamíny této skupiny jsou B1 B2,B3, B5, <span style="font-size:12.0pt;font-family:" times="" new="" roman";times="" roman";"="">B6 , B12, vitamín H biotin, kyselina listová. Všechny mají své speciální úkoly, ale jedno mají společné: dodávají energii a ovlivňují duševní stav. Často se proto také nazývají nervovými vitamíny. Celý komplex vitamínů B se podílí na látkové výměně, na trávicích procesech, příznivě ovlivňuje jaterní činnost a prospívá imunitnímu systému. 

B1 (thiamin)

Doporučené množství [mg]: 1,5 - 5

Účinky: brání únavě, napomáhá dobrému trávení a chuti k jídlu

Projevy nedostatku: nervové poruchy, celková slabost, nespavost

Zdroj: hrášek, pivní kvasnice, slunečnicová semena, ovesné vločky, vejce, sója, fazole, oříšky, mléko

B2 (riboflavin)

Doporučené množství [mg]: 1,2-1,7

Účinky: pomáhá mitochondriím vytvářet energii, upravuje energetické mechanismy

Projevy nedostatku: afty, praskání rtů, pálení očí

Zdroj: játra, ledvinky, kuře, slunečnicová semena, hlávkové zelí, brokolice, fazole, hrášek

B3 (niacin)

Doporučené množství [mg]: 13 - 19

Účinky: nezbytný pro činnost mozku, pomáhá likvidovat některé složky cholesterolu, je důležitý pro tkáňové dýchání, působí v biochemických pochodech, kterými se získává energie

Projevy nedostatku: špatné trávení, nespavost

Zdroj: krůta, tuňák, králík, kuře, slunečnicová semena, hrách, pivní kvasnice, datle, fíky, ryby, vejce

B5 (kyselina pantotenová)

Doporučené množství [mg]: 10

Účinky: stimuluje funkci nadledvinek, redukuje stres, zabraňuje únavě, nutný pro schopnost těla vytvářet glykogen a mastné kyseliny, nutný pro syntézu vašich steroidních hormonů

Projevy nedostatku: afty, praskání rtů, pálení očí

Zdroj: telecí maso, kuře, obilné slupky, sezamová a slunečnicová semena, sója, vejce, arašídy. melasa

B6 (pyridoxin)

Doporučené množství [mg]: 2 - 3

Účinky: potřebný pro všechny fáze látkové přeměny bílkovin a aminokyselin a pro tvorbu hemoglobinu

Projevy nedostatku: podrážděná pokožka, přecitlivělost na slunce, u citlivých lidí při každodenní dlouhodobé dávce 100 může vyvolat přechodné poškození nervů

Zdroj: pivní kvasnice, slunečnicová semena, játra, sója, obilné klíčky, tuňák, banány, ořechy, melasa

B12 (kobalamin)

Doporučené množství [mg]: 3 - 5

Účinky: stimuluje tvorbu červených krvinek, dodává energii, posiluje činnost mozku, je bezpodmínečně nutný pro každou buňku vašeho těla

Projevy nedostatku: deprese, alergie, slabost

Zdroj: syrová hovězí a kuřecí játra, sardinky, makrela, sleď, pstruh, vejce, sýr, maso, mléko.

H (Biotin)

Doporučené množství [mg]: 250 - 300

Účinky: je složka enzymu nutného pro tvorbu glykogenu a mastných kyselin, je nezbytný pro udržení pokožky v dobrém stavu

Projevy nedostatku: snižuje obranyschopnost organismu, kožní projevy

Zdroj: játra, sardinky, vaj.žloutky, sójová mouka, droždí, netučný sýr, vlašské a lískové ořechy, mandle, houby, neloupaná rýže, cel.obilí, karotka, rajčata

Kyselina listová 

Doporučené množství [mg]: 400

Účinky: ovlivňuje a řídí metabolismus aminokyselin, stimuluje tvorbu červených krvinek

Projevy nedostatku: chudokrevnost, pocity slabosti

Zdroj: pšeničné klíčky, játra, špenát, sójové boby, žloutek, hlávkový salát, čočka, celozrnné obilí, brokolice, květák

Doplňující informace: Žádná z forem vitamínu nemá nějaké přednosti před jinou formou.

C (vitamín)

Doporučené množství [mg]: 60 - 75

Účinky: Nejrozšířenější vitamín. Je aktivní ve všech tělesných tkáních, pomáhá posilovat krevní vlásečnice a buněčné stěny. Hraje velkou roli při tvorbě kolagenu ( bílkovina v pojivových tkáních, zubech kostech). Jako antioxidant chrání před rakovinou a srdečními chorobami. Chrání i proti kataraktě ( šedému zákalu), zmírňuje problémy při nachlazení.

Projevy nedostatku: krvácení dásní, únava, nespavost

Zdroj:paprika, černý rybíz, květák, pomeranč, citrony, zelí, mandarinky, rajčata, brambory, špenát

D (vitamín)

Doporučené množství [mg]: 5 - 10

Účinky: pomáhá vstřebávání fosforu a vápníku, důležitý pro růst kostí, pro rovnováhu minerálu v těle

Projevy nedostatku: měkké porézní zuby a kosti

Zdroj: rybí tuk, sleď, makrela, losos, sardinky, tuňák, celozrnné obillí, mléko

 

E (vitamín)

Doporučené množství [mg]: 12

Účinky: antioxidant. Především chrání buňky imunitního systému před poškozením. Má povzbuzující účinky pro organismus, protože se stará o čistotu cév. Chrání důležité žlázy, jako je brzlík, podvěsek mozkový a nadledvinky. Společně s vitamínem A chrání zrak, především čočku a sítnici.

Projevy nedostatku: únava, předčasné stárnutí, neplodnost

Zdroj: slunečnicový olej, sójový olej, mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy, margarín, máslo, celozrnné obilí, vejce, mléko

K (vitamín)

Doporučené množství [mg]: 50 - 100

Účinky: zabezpečuje srážlivost krve, má významnou úlohu při metabolismu našich kostí. Ovlivňuje pojivové tkáně a správnou funkci našich ledvin. Tato látka nám propůjčuje vitalitu a pomáhá k dlouhověkosti.

Projevy nedostatku: krvácivost, špatně se hojící rány, ale i menstruační potíže.

Zdroj: zelí, špenát, brokolice, salát, květák, lusky, okurky, cukety, rajská jablíčka

VITAMÍNY Z ORGANISMU OBECNĚ NEJVÍCE ODČERPÁVÁ : 

  • NIKOTÍN
  • ALKOHOL
  • TĚHOTENSTVÍ
  • KOJENÍ
  • JEDNOSTRANNÉ DIETY
  • VYČERPANOST, STRESY
  • NĚKTERÉ LÉKY